A House in a Garden / David Leech Architects

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907564/a-house-in-a-garden-david-leech-architects Clipboard CopyHouses•Dublin, Ireland Year:  Ireland 2017 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907564/a-house-in-a-garden-david-leech-architects Clipboard Save this picture!Courtesy of David Leech Architects+ 39Curated by María Francisca González Share “COPY” Area:  120 m² Year Completion year of this architecture project Projects Manufacturers: Investwood, Tegral, Brendan Kavanagh, Coppa gutta, Fitzpatrick & Henry Joinery, Maria CanavanSave this picture!© David GrandorgeRecommended ProductsDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcText description provided by the architects. This project is a contemporary translation of the ordinary suburban house. In their spirit, the house is built economically using everyday materials and techniques easily sourced and knowledgeable for a local builder and tradesmen. These materials and techniques are amplified and exaggerated to become something at once ambiguous but familiar. The house is situated in a garden at the end of a short terrace of a 1940’s suburban estate on the edge of Dublin city. The site is bounded to the south by an existing hedge of hazel and privet, to the northwest by the blank wall of the original terrace and to the northeast by a high wall backing onto a public laneway.Save this picture!© David GrandorgeSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!Courtesy of David Leech ArchitectsThe ground floor layout is derived from the planning requirements for outdoor amenity space. To maximize the presence of the garden it takes advantage of the excellent privacy provided by the thick hedgerow.  At the ground level, the majority of the supporting walls are located within an internal cross-shaped core, allowing a curtain of timber and glass folding doors to wrap the exterior of the house for direct connection and access to the garden. Internally a cross-shaped core divides the plan into 4 public rooms: a hall/library, kitchen, dining and living room. These rooms are located according to proportion and orientation and step in section to accommodate ceiling heights of varying dimension and intimacy.Save this picture!Front ElevationA recessed ceiling track allows the rooms to be completely wrapped in curtain when required. The core contains the service and plumbed elements of the plant, wash closet, kitchen appliances, fireplace as well as storage and the staircase. A continuous loop of circulation is along the perimeter. On fine days, the folding doors can slide back from their corners allowing the house to spread outside – reducing the house’s footprint to the structural core and increasing the area of external amenity. The gardens are planted to provide a variety of flora, much edible, responding to light, shade, aspect, and condition. A south-facing terrace is located with a bench built into a new inhabited garden wall. The house has a BER rating of A2 but it wears it lightly not as a badge.Save this picture!© David GrandorgeThe first floor is laid out with three bedrooms and a bathroom off a small central landing. The landing is lit from a tall roof light contained within an extruded chimneystack and lined in timber paneling up to door height. The landing is one door wide and two doors in length. From this space, paneled doors open into generously proportioned bedrooms side lit from large windows sitting on the skirting of the opposing walls. The ceilings are draped along the pitch of the roof, falling from 4.5m above the sweep of the doorway to 2m around the perimeter. These rooms are lined in through-colored Valchromat MDF with a marquetry Valchromat MDF floor. Radiators, sockets, MHVR grilles, sensors, and switches are framed within these MDF elaborations.Save this picture!Section DetailsExternally, the house is treated in a manner similar but exaggerated to the immediate terrace housing. The masonry walls are finished in a pigmented off-white cementitious render, deeply roughcast on the garden side and hand trowelled smooth on the laneway elevation and public faces. A heather colored fiber cement roof is elaborated with expressed untreated copper crampions, copper guttering, and tall standing seam hips. Copper downpipes are used to draw figures across blank parts of the façade reminiscent of a line drawing. Over time these elements will oxidize to a pale powder green. Where the house meets the laneway a simple gable is projected with the image of a doorway and window set in relief. This is the first project for the office of David Leech architects. Save this picture!Courtesy of David Leech ArchitectsProject gallerySee allShow lessAnthony Saroufim Captures the Skeletal Materiality of Santiago Calatrava’s City of A…Architecture NewsVilla Zeist 2 / HofmanDujardinSelected Projects Sharecenter_img Architects: David Leech Architects Area Area of this architecture project Houses ArchDaily Photographs:  David Grandorge Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs “COPY” A House in a Garden / David Leech Architects CopyAbout this officeDavid Leech ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDublinIrelandPublished on December 13, 2018Cite: “A House in a Garden / David Leech Architects” 13 Dec 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?花园住宅 / David Leech Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream A House in a Garden / David Leech ArchitectsSave this projectSaveA House in a Garden / David Leech Architectslast_img read more

Earth House / SAV Architecture + Design

first_imgCopyAbout this officeSAV Architecture + DesignOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsOn FacebookSiolimIndiaPublished on October 11, 2020Cite: “Earth House / SAV Architecture + Design” 10 Oct 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?印度自然之家 / SAV Architecture + Design是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: Laufen, Bharat Floorings, Daikan, FCML, Gessi, Schueco India, Woodville India Houses CopyHouses, House Interiors•Siolim, India ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/949060/earth-house-sav-architecture-plus-design Clipboard Area:  700 m² Year Completion year of this architecture project Photographs “COPY” Year:  Save this picture!© Fabien Charuau+ 29Curated by Hana Abdel Share Architects: SAV Architecture + Design Area Area of this architecture project Civil Contractor: Earth House / SAV Architecture + Design 2020 Projects “COPY” Earth House / SAV Architecture + DesignSave this projectSaveEarth House / SAV Architecture + Design ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/949060/earth-house-sav-architecture-plus-design Clipboard Unitech Concrete Technologies Landscape Design: India ArchDaily Photographs:  Fabien Charuau Manufacturers Brands with products used in this architecture project Architect In Charge:SAV Architecture + DesignDesign Team:Amita Kulkarni, Anna Musychak, Dhrumil Mehta, Vikrant TikeDevelopers:Kriss RECity:SiolimCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Fabien CharuauRecommended ProductsKitchen Furniture / CountertopsEGGERSplashback PanelsKitchen Furniture / CountertopsApavisaSlabs – LinetopEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsText description provided by the architects. Situated along side a canal lined with coconut trees in the quaint village of Siolim, in North Goa, the Earth House is designed with earthy stone and teak wood textures, shaded courtyards around large existing trees and a large water pool around palms reflecting the gentle and rooted nature of our Earth. Fronting the canal, the earth house consists of long fluid bays that open towards it offering views of the quaint coconut palm filled water edge. The double height living room extends further into the landscape shaping a linear infinite pool while the other bays of the dining, bar and kitchen all extend to form louvred semi- open spaces creating a dissolved edge condition.Save this picture!© Fabien CharuauSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Fabien CharuauExisting old trees are preserved all around the house with internal courtyards shaped around them to give a truly outdoor and tropical mood within the interiors. The entrance to the house is through a custom crafted teak wood louvred door shaping a modern semi-open veranda and creating a warm, inviting feel into this large house through its perforated sunlight on the cool concrete floors. The internal courtyard adjacent to this veranda brings natural light and connection to outdoors while also creates a path to the double height living with its Fibonnaci style spiral stairs.Save this picture!© Fabien CharuauThe spiral stairs was designed as a sculptural element within this large double height space, and was crafted out of a spiraling white metal balustrade enhancing its floating and sculptural feel. Wooden treads create warmth whilst continuing the warm details found through the house. The double height living space overlooks the pool and with its slide and fold doors open the space to the coconut lined pool and surrounding landscape. Cane furniture and a green upholstered sofa reflect the sinuous architectural elements within the house as well as the tropical Goan craft and local materials. The wooden artwork wall on one side of the wall made of reused teak wood gives warmth to the entire space.Save this picture!© Fabien CharuauThe living spaces flow into the open plan dining and kitchen with its Goan- Portuguese cement flooring, local granite counters and overlook another courtyard that floods the space with natural light. The kitchen extends into an outdoor dining that sits within the outdoor landscape with its louvred semi-open pavilion like feel and raw wooden table and chairs. On the other side of living is a bar space that also opens up to the outdoor canal views and pool. These outdoor patios merge into the landscape and give plenty of semi-shaded spaces for the owners to enjoy a relaxed tropical evening overlooking the canal and tree-lined landscape.Save this picture!© Fabien CharuauSave this picture!Section BBSave this picture!© Fabien CharuauThe ground level bedrooms are designed to have internal courtyards around existing trees that bring soft light within . The upper bedrooms are connected to private terraces that give an expansive tropical view from them, connecting them to the surrounding trees. The materiality of cane and wood as well as the cool green and blue colors flow into the bedrooms too. All the bath spaces have a unique spatial experience and are naturally lit, expansive and made with simple concrete and natural stone tiles. Save this picture!© Fabien CharuauWith large overhangs and exposed concrete roofs , the house is designed to brace the Goan tropical rains. The inner courtyards around tall existing trees as the several louvred spaces keep the house passively cool and well ventilated in the tropical hot climate. Most of the glazing is double glazed and is oriented towards the north to allow minimal heat and direct sunlight into the house. The lines and forms of the Earth House are designed to connect constantly with its outdoors, bringing nature and all its coconut palm filled views in a modern, crafted and fluid manner.Save this picture!© Fabien CharuauProject gallerySee allShow lessElmhurst House / Rebecca Naughtin ArchitectSelected ProjectsThe Water House / CIA Design StudioSelected Projects Share SAV Architecture + Designlast_img read more